’s Nachts wakker liggen met zorgen over je bedrijf is een herkenbaar fenomeen voor veel ondernemers. Soms met buikpijn, soms met een onbestemd gevoel van angst en soms door regelrechte paniek over iets dat mis dreigt te gaan.

Dat wakker liggen zorgt vaak voor nog meer onrust omdat je bovenop al je zorgen ook nog bedenkt dat je morgen moe zal zijn. Wat de stress die je toch al wakker houdt nog eens extra versterkt.

Als je een wakkerligger bent, heb je vast al allerlei technieken geprobeerd om beter te slapen. Warme melk of een wandeling voor het slapen gaan. Niet meer op een beeldscherm kijken vanaf een uur voor je naar bed gaat. Schaapjes tellen, ontspanningsoefeningen, je kamer verduisteren of een opschrijfboekje naast je bed om al de nachtgedachten uit je hoofd te schrijven.

Meestal werken die technieken matig, slechts af en toe of heel kort. Waardoor wakker liggen kan uitgroeien tot een schijnbaar onoplosbaar en reëel probleem.

Dat die technieken ‘het’ niet doen, is heel logisch zodra je ziet dat ze enerzijds gericht zijn op het controleren van je omgeving (terwijl de ellende zich in je hoofd afspeelt) en anderzijds op het stoppen van iets dat zijn eigen gang gaat (opnieuw die herrie in je hoofd). Gelukkig kun je het wakker liggen van je bedrijf ook anders oplossen.

De oplossing voor wakker liggen vind je op twee vlakken:

Oplossingsrichting 1: Neem de oorzaak van het wakker liggen minder serieus.

“Wat?!”, hoor ik je nu denken, “maar ik voel de angst, die is écht”. Of “maar mijn omzet is écht te laag, dat is een serieuze zaak!”. Dat snap ik en dat dacht ik vroeger ook.

Toch is een ander perspectief mogelijk. Want hoeveel zin heeft het om te liggen malen over je zorgen? Geen. Je lost ze niet op met malen. Hoe reëel is je gevoel van angst? Niet reëel. Want er staat geen leeuw naast je bed die je ter plekke opvreet.

Je angst en je zorgen lijken heel echt maar zijn – als je er sec naar kijkt – niets meer en niets minder dan sombere toekomstvoorspellingen. Toekomstvoorspellingen die zelden uitkomen omdat we nu eenmaal niet weten wat de volgende dag ons zal brengen.

Je ligt midden in de nacht eigenlijk een fata morgana te creëren: een luchtspiegeling die echt lijkt maar het niet is. En door je vermoeidheid plant je er nog een paar verlepte palmbomen bij en laat je een schip stranden op de zanderige kustlijn. Ga maar na: hoe moeier je bent, hoe meer ellende je in gedachten op elkaar stapelt. Wat aanvankelijk begint met zoiets als “Ik zou meer omzet willen” koppel je ’s nachts al snel aan “Want het is nu wel weinig – daar kan ik de huur/hypotheek niet van betalen – als dit zo doorgaat moet ik verhuizen – wat ben ik toch een loser – ik weet niet hoe ik het moet oplossen – dit komt niet meer goed – ik kan straks geen eten kopen voor mijn kinderen – enzovoorts, enzovoorts.” De kwaliteit van je nachtgedachten is meestal waardeloos en gestoeld op onzekerheid.

Laat je fata morgana dus liever voor wat hij is: toevallige, onzekere, echt lijkende gedachten die geen werkelijkheid zijn. Hoe beter je het geraas in je hoofd aan je voorbij kunt laten trekken zonder er iets van te vinden, des te minder word je wakker gehouden door dergelijke gedachten. Onzekere gedachten willen aandacht en als ze die niet krijgen, verminderen ze vanzelf.

Oplossingsrichting 2: Maak geen punt van moe zijn.

Toen ik nog elke nacht wakker lag, maakte ik mijn ellende nog groter door heel veel na te denken over moe zijn en energiegebrek. Niet alleen als ik wakker lag, maar ook overdag of bij het opstaan was ik enorm bezig met mijn vermoeidheid. Waarbij ik het mezelf extra moeilijk maakte door overdag alles én meer te willen doen dan dat ik mezelf tot doel had gesteld.

Mij heeft het geholpen moeheid niet meer als een probleem te zien maar als iets dat er soms is. Zoals het soms regent. Dan zet ik een paraplu op. Praktische oplossing waar ik niet over na hoef te denken. Ook moeheid kun je praktisch oplossen, zonder extra denkwerk. Je kunt overdag bijvoorbeeld hazenslaapjes doen. Vijf minuten voor je volgende klant, 10 minuten na het eerste deel van de training… de mogelijkheden voor tukjes zijn legio. Daarnaast kun je de moeheid ook gewoon laten. Zoals je zonder paraplu soms nat wordt, kun je met te weinig slaap soms moe zijn. Punt. Niet erg.

Kortom: je nachtgedachten zijn een soort fata morgana’s die echt lijken, maar waar je niets mee hoeft. Zeker niet méér over nadenken. Ook moeheid is een staat van zijn waar je niet over na hoeft te denken. Stop met die gedachten serieus te nemen.

Het gevolg van zo omgaan met je nachtelijke ondernemerszorgen? ’s Nachts minder stress over het wakker liggen, overdag lekkerder in je vel zitten en op termijn vanzelf minder doorwaakte nachten!

Happy nachtbreaking!