Oké, dit is duidelijk zo’n dag waarop het tijd wordt je omgeving eens goed duidelijk te maken dat het anders moet. Heel anders. Misschien ben je het gemekker van je vrouw nu echt zat, is het tijd voor de buren om te stoppen met herrie maken, moet je secretaresse harder gaan werken, je kinderen minder zeuren of je baas beter leidinggeven.

Wat je in jouw geval ook dwars zit, je hebt er inmiddels lang genoeg last van en daar moet NU een einde aan komen. Zij zien toch ook wel dat het zo écht niet langer kan?! En als zij het niet zien, dan maak jij ze wel even duidelijk wat er precies speelt!

Ho! Stop!

Als je in een bui bent die lijkt op wat ik hier beschrijf, stop dan onmiddellijk met wat je wilt doen. (Nee natuurlijk ben je nu niet in zo’n bui, maar wees gewaarschuwd voor als je ‘m voelt opkomen).

Het feit dat er NU iets moet gebeuren, is luid en duidelijk een teken dat je in een lage gemoedstoestand bent. Zodra er sprake van urgentie is, kun je er zeker van zijn dat je in een lagere state of mind bent.

Zo’n lage state of mind is een direct gevolg van een combinatie van een lager bewustzijn en een gedachtenstorm. In een lage state of mind voelt alles problematischer dan normaal en zijn je gedachten van mindere kwaliteit.

Wanneer je state of mind laag is, zie je vooral problemen terwijl in een hoge(re) gemoedstoestand de wereld prima is. Dan heb je geen gedachten over al die dingen die je in een lage gemoedstoestand denkt (en ineens dramatiseert).

In een lage state of mind geloof je alles wat je denkt en helpt je bewustzijn vervolgens om het zo realistisch te laten zijn, dat je er wel op móet reageren. Althans, zo lijkt het omdat je even heel weinig perspectief hebt. Maar nogmaals, dat heb je zelf niet door.

Voor je het weet, banjer je als een olifant door een porseleinkast, links en rechts brokken makend in de volle overtuiging dat je gelijk hebt. Je gelooft op die momenten immers totaal in je vertroebelde gedachten.

Het vervelende is dat je daardoor dingen doet met soms vergaande gevolgen of dingen die veel stress opleveren. Beiden niet bevorderlijk voor je welzijn. Bovendien is in deze state of mind de kwaliteit van de beslissingen die je neemt en de oplossingen die je bedenkt, veel lager. Je bent minder creatief.

Als je eenmaal weet dat dit is zoals het werkt, kun je jezelf de rust geven om even helemaal niets te doen als je gemoedstoestand laag is. Dan kun je voorkomen dat je brokken maakt door een pas op de plaats te maken. Morgen – in een andere gemoedstoestand – ziet “het” er waarschijnlijk heel anders uit.