Herinner je je de films “Back to the future” waar de hoofdpersoon alsmaar niet in zijn eigen tijd was? De ene keer zat hij in het verleden en wilde hij terug naar nu. In de volgende film was hij in de toekomst en wilde hij terug naar het heden.

Zonder het te merken, stappen we als mensen zelf heel vaak in een dergelijke ‘time-warp’ waar het heden, het verleden en de toekomst door elkaar gaan lopen. Tijdens het ontbijt gaan je gedachten naar de vergadering van half elf, in plaats van even lekker van je bordje havermout en het gebabbel van je kind te genieten. Tijdens de vergadering doet de opmerking van je collega je herinneren aan hoe twee jaar geleden je vorige leidinggevende oneerlijke informatie gaf. Voor je het weet, komt de boosheid die je toen voelde weer boven en reageer je extra kritisch op het agendapunt dat op tafel ligt. Met een hoofd vol gedachten over de risico’s voor je baan en je hypotheek in het geval deze leidinggevende inderdaad ook niet eerlijk is.

Je bent fysiek wel in het heden, maar in je hoofd schiet je sneller tussen verleden en toekomst heen en weer dan Michael J. Fox het ooit kon met zijn tijd-reis-auto.

Die time-warps waar we onszelf in storten zouden niet zo erg zijn, als we er vrolijk bij bleven. Maar helaas bezorgen onze tijdreizen ons alleen maar stress en verdriet.

Met onze trips naar het verleden en de toekomst roepen we emoties op die hier en nu, op dit moment, onnodig zijn. We kunnen de toekomst niet voorspellen, waardoor alles wat we erover bedenken een stressvolle fantasie is die we veel te serieus nemen. En ondanks het feit dat we het verleden niet kunnen veranderen, doen we onszelf verdriet met gedachten over “wat als…?”  en “toen was dát erg!”.

Hoe kan het anders? Altijd ‘in het nu’ zijn zou de beste oplossing zijn, maar helaas zit tijdreizen in onze menselijke natuur. Wat je echter wél kunt doen, is je realiseren dat je in een time-warp zit. Weten dat je je huidige realiteit (vaak negatief) beïnvloedt door gedachten over het verleden en de toekomst EN je realiseren dat die gedachten niet zinvol zijn, maakt ze een stuk onschadelijker en minder interessant. Daardoor zal je op termijn steeds minder vaak in een time-warp terecht komen die je voor het heden aanziet!