Toen ik het boek The Inside-Out Revolution van Michael Neill las, vond ik het een logisch en begrijpelijk verhaal. Analytisch zat het goed in elkaar en ik snapte zijn redenering over de Inside-Out natuur van ons leven. Kortom: een logisch boek doorspekt met de voor persoonlijke ontwikkelingsboeken gebruikelijke quotes van wijze mensen.

Het boek deed echter helemaal niets voor me. Of met me. Mijn leven ging door zoals het altijd ging. Ik zette The Inside-Out Revolution naast een dikke rij andere boeken over succesvol en gelukkig worden.

Wat ik me toen niet realiseerde, was dat dit het ‘venijn’ van de Three Principles is: het is op het oog een simpel concept dat je intellectueel uitstekend kunt begrijpen… maar daar heb je niets aan. Zeker als het – zoals in het boek van Michael –  analytisch goed doorwrocht uit de doeken wordt gedaan, heb je geen reden te vermoeden dat er meer onder zit. Dat het niet gaat om het snappen, maar om iets heel anders.

Pas een half jaar later kwam ik opnieuw in contact met het gedachtegoed van Sydney Banks, via een kanaal dat veel meer vanuit gevoel te werk ging. Gek genoeg had ik dat op dat moment niet door. De mensen die de informatie op me overbrachten, deden het voorkomen alsof het alleen dat was: informatie.

Zonder dat ik het merkte, ging ik dingen zien in plaats van begrijpen, en dat zien blijkt de crux te zijn. De crux waardoor alles verandert terwijl ogenschijnlijk de hele wereld nog hetzelfde is. Alles wat ik begrijp over de Three Principles heeft weinig effect op me en al helemaal geen effect op de mensen met wie ik die dingen deel.

Pas op het moment dat ik echt een inzicht krijg, wat vaak veel meer gevoel is dan iets dat heel goed in woorden om te zetten is, blijkt de grote kracht van de Three Principles. Waar analyse en snappen eigenlijk niets doen, zorgt inzicht voor verandering op een niveau dat ik zelf niet eens in de gaten heb. En reageer ik plotseling anders op gebruikelijke situaties, heb ik minder stress en sta ik veel positiever in het leven.

Zolang ik probeer de Three Principles te begrijpen en ze te analyseren, zit ik in en situatie waarin ik het vergelijk met alles wat ik al ken. Ik vergelijk, ik weeg af een ik vel een oordeel over wat beter is of minder goed. En mis daarmee de essentie van wat de Three Principles kunnen bieden.

De Three Principles beschrijven een wetmatigheid die zo eenvoudig is, dat we hem al gauw niet serieus nemen. En denken we dat sprake is van weer een ander tooltje of een nieuwe techniek. Die we, als we er belangstelling voor hebben, graag onder de knie willen krijgen, maar anders naast ons neer leggen. Omdat we immers al van alles geprobeerd hebben dat precies hetzelfde is. Denken we.

Pas toen ik ging zien, écht zien en voelen hoezeer wij onze eigen realiteit creëren, van binnen uit – en ons geluk dus niet bepaald wordt door de buitenwereld – gingen er dingen voor me veranderen. Zonder analyse, slechts door in gesprek te blijven over hoe de wetmatigheid van onze menselijke psyche precies werkt.

Als je door het lezen van de artikelen op dit blog een vonkje van gevoel hebt dat hier iets in zit, dan zou ik je van harte willen uitnodigen om meer te lezen en meer te praten over dit gedachtegoed. Want alleen door in gesprek te blijven, zoals ze in het Engels zeggen ”staying in the conversation”, kom je naar de diepere laag die voor ongemerkte en moeiteloze veranderingen zorgt. Verandering waardoor je leven makkelijker wordt, je relaties leuker en je werk meer succesvol. Als je wilt weten wat voor jou de meest prettige manier is om dit gesprek voort te zetten (en je leven die draai te geven die je graag wilt), neem gerust contact met me op. Je kunt me bereiken via 035 – 588 51 49 of contact@3principles.nl voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek.