Ken je dat, repeterende gedachten in je hoofd? Ik heb dat soms, dat één en hetzelfde ding in vrijwel dezelfde bewoordingen onophoudelijk door mijn hoofd spookt. Vandaag is dat het WhatsApp-berichtje dat ik gisteren ontving. Van een vriend van vroeger die na 20 jaar weer eens wilde afspreken. Maar die zich gisteren bedacht omdat hij bij nader inzien liever vooruit kijkt in plaats van achteruit. Is wat voor te zeggen. Alleen had ik me erop verheugd om zijn 2016-versie te leren kennen. En was ik benieuwd of de klik van toen er nog was. Had ik stiekem visioenen van een hernieuwde vriendschap en de inspiratie die wij elkaar (weer) zouden bieden.

Sinds gisteren repeteren de woorden van zijn berichtje door mijn hoofd. Als een irritante mug die om mijn hoofd zoemt, hoor ik steeds de woorden die ik las en mijn reactie daarop.

Vroeger – vóór 3P zeg maar – zou ik me daaraan geërgerd hebben en me hebben afgevraagd hebben waarom ik toch dit bericht telkens afdraai in mijn hoofd. Zou ik er belang aan gehecht hebben en op zoek zijn gegaan naar de diepere betekenis ervan.

Ik zou de repeterende gedachte de aandacht hebben gegeven waarom hij vraagt. Waardoor een eenvoudig en weinig impact hebbend feit – namelijk een vroegere vriend die al 20 jaar uit mijn leven is, en nu nog steeds uit mijn leven blijft – een zware lading zou krijgen.

Nu – met de inzichten in de 3 principes – kan ik de mug laten zoemen zonder er een olifant van te maken. Ja, die gedachte is er. En ja, hij komt steeds terug. Maar ik weet dat het slechts een gedachte is. Een gedachte zonder macht of kracht. En ik weet ook dat gedachten vanzelf verdwijnen als je ze met rust laat. Omdat er een oneindige stroom aan nieuwe gedachten in de voorraadkast ligt ;-).

Omdat ik kan zien dat een gedachte beslist niet méér waar is omdat hij zich herhaalt, kan ik ontspannen doorgaan met mijn leven. Met voorlopig die zoemende mug in mijn hoofd, maar met het vertrouwen dat die mug vanzelf verdwijnt. Ik hoef er niets mee. En dat scheelt tijd en energie 🙂