Een kleine hond hoort in een kleine mand en een grote hond in een grote mand. Zou je denken. Maar Olivier en Digger hebben daar een andere mening over. Ze bewijzen ter plekke dat we dat concept gerust in de prullenbak kunnen gooien.

We hebben meer van die concepten… In september hoort het mooi weer te zijn. Mannen horen niet te huilen. Vrouwen horen dat regelmatig te doen en doen ze dat niet, dan onderdrukken ze hun emoties wat we ongezond vinden.

Wat ‘hoort’ en wat ‘niet hoort’ is echter enorm subjectief. Zo vind ik dat het beleefd is als een man mij bij de eerste kennismaking een hand geeft. Mijn orthodox joodse vriendin is echter van mening dat geen enkele andere man dan haar echtgenoot haar hand mag aanraken.

Met ons hoofd weten we dat onze mening subjectief is maar ondertussen hebben we vaak niet door hoeveel subjectieve standpunten we innemen. Want wat we denken, voelt altijd heel echt. Als je bijvoorbeeld denkt dat het belangrijk is om financieel onafhankelijk van je partner te zijn, dan voelt dat meestal niet als concept maar als echt. Jij denkt het en je zintuigen – je bewustzijn – zorgt dat het totaal echt voelt.

Waardoor je ongemerkt concepten in stand houdt, zelfs als zo’n concept tegen je werkt. Hierbij een paar voorbeelden van concepten die het leven moeilijker kunnen maken dan nodig.

Als je gelooft in het concept “een relatie is hard werken” dan accepteer je moeizame gesprekken en ruzies die onnodig zouden zijn als je gelooft in het concept “een relatie mag ook makkelijk”.

Zolang je gelooft in het concept dat kinderen opvoeden “nu eenmaal zwaar werk is” dan ploeter je door in plaats van te ontdekken dat kinderen grootbrengen een feestje is dat achttien jaar duurt.

Als je eenmaal in deze richting kijkt, ontdek je dat veel meer – zo niet alles – gebaseerd is op een concept. Een concept dat nooit waar is, maar heel vaak waar lijkt. Logisch, zo zit ons psychologische systeem in elkaar. Maar meer dan waar lijken is het niet. Nooit.

En waar een concept is, is ruimte voor jezelf om dat concept los te laten en een totaal nieuwe ervaring van het leven te krijgen. Waardoor zaken als relaties en opvoeding een volledig andere vibe met zich mee zullen brengen. Een vibe van lichtheid in plaats van moeizaamheid. Hoe lekker is dat?