Veel mensen zijn onzeker over of anderen wel op hen zitten te wachten. Qua werk, in relaties, in opvoeding… you name it en we kunnen er als mens onzeker over zijn. Die onzekerheid uit zich vaak in vragen zoals: “Houdt hij nog wel van me?”, “Zitten mijn klanten wel op me te wachten?”, “Ben ik niet te streng/meegaand met mijn kinderen?” of de klassieker der klassiekers “Wat zullen ze van me denken?”.

Dit soort onzekere gedachten kunnen je lekker bezighouden. Met een beetje pech lig je er wakker van. Met wat minder pech slaap je lekker door maar maalt je hoofd de hele dag. En in veel gevallen zorgt die onzekerheid voor problemen. Onzekerheid zorgt er namelijk vaak voor dat je gedrag verandert. Vanuit je onzekerheid ga je zeuren tegen je partner. Of wordt je heel wisselvallig in de manier waarop je je kinderen opvoedt. Of durf je in je werk jezelf niet te laten zien. Allemaal gevolgen die het leven er niet leuker en zeker niet makkelijker op maken.

De kern van je probleem is echter niet dat je onzekere gedachten hebt, maar het feit dat jij die gedachten voor waar aanneemt. Lees die zin nog een keer ;-). Onzekerheid is geen probleem. Het feit dat jij gelooft dat je er iets mee moet, zorgt voor de vaak minder prettige bijverschijnselen zoals hierboven beschreven.

Jouw onzekerheid is namelijk geen vaststaand gegeven. Let maar eens op: er zijn ontzettend veel situaties en momenten in je leven waar je niet onzeker bent.

Je onzekerheid bestaat bij de gratie van je gedachten. Als jij nadenkt over onzekerheid of jezelf het label “onzeker” opplakt, dan ben je het.

Zodra je geen onzekere gedachten hebt (gewoon omdat je toevallig met iets anders bezig bent) dan ben je ook niet onzeker. Zodra je er wel aan denkt, zorgt je bewustzijn ervoor dat je de onzekerheid ook gaat voelen. Je bewustzijn functioneert als een special effects afdeling zoals ze bij films hebben.

Wanneer jij onzekere gedachten denkt, zorgt je bewustzijn voor de bijbehorende buikpijn, de ademnood of het angstzweet. Waardoor het zó echt gaat voelen dat je vergeet dat je de onzekere gedachten zelf hebt bedacht. En je erop gaat acteren. Door te zeuren tegen je partner, door extra streng of juist overdreven soepel tegen je kinderen te zijn of door te stagneren in de ontwikkeling van je bedrijf.

Die gedachten zijn nooit waar. Ze voelen alleen waar. Zo goed zit je psychische systeem in elkaar: je voelt wat je denkt.

Het voelen maakt het zo echt dat je bijna niet anders kan dan in het gevoel meegaan en vergeten dat je de onzekerheid zelf bedenkt. De oplossing is echter eenvoudig.

Zodra je het psychologische systeem herkent (gedachten zijn nooit waar, ze voelen alleen waar) dan kun je de onzekerheid veel makkelijker laten voor wat hij is: een tijdelijk gedachtenspinsel dat vanzelf overgaat. Zodra je ziet dat je gedachten niet waar zijn – maar dat ze slechts als waar voelen – heb je de vrijheid om te doen wat je wilt. Dan hoef je je niet te laten belemmeren door onzekerheid maar kun je lekker doorleven. Hoef je je partner, je kinderen en jezelf er niet mee lastig te vallen en ben je vrij om te doen waar je blij van wordt!