Vandaag zag ik een TedTalk over verliefd worden en hoe dat het makkelijke deel is van een relatie.

De spreekster Mandy Len Catron, geeft aan dat in haar ogen het moeilijkste deel van een relatie is het omgaan met de onzekerheid. Omgaan met de onbeantwoorde vraag of  hij/zij wel van je blijft houden.

Ze wijst hier naar een fundamentele onzekerheid die de meesten van ons hebben, vaak zonder het te zien of te herkennen.

We hebben vrijwel allemaal onzekere gedachten. Over werk, relaties, onszelf, de wereld en vooral de toekomst. Hier, vandaag, is het meestal prima in orde of op zijn minst goed te behappen. Maar straks? Morgen of volgende week? Volgend jaar? Zonder het te willen, gaan we in gedachten naar de toekomst. De onvoorspelbare en onzekere toekomst. Denken aan die toekomst leidt al snel tot gedachte na gedachte en voor je het weet, zit je in een gedachtenstorm.

Mandy praat in bovenstaande video over een studie die aantoont dat je jezelf verliefd kunt laten worden door de juiste vragen te stellen. Ik denk dat je je zelf “out of love” kunt denken. Als je maar genoeg onzekere gedachtenstormen toestaat, wordt die geweldige man of vrouw vanzelf een monster. Een monster gecreëerd in jouw hoofd. Die even echt lijkt als de verliefde gevoelens die je eerder voor hem of haar had.

Gelukkig kan het anders. Is een happy ending voor iedereen weggelegd.

Zodra je ziet dat je de toekomst niet kunt voorspellen (en inziet dat nadenken over de vraag of hij/zij over x-aantal maanden nog van je houdt volkomen zinloos is) kun je je onzekere gedachten over je partner loslaten. En genieten van de ongelimiteerde liefde die er is.

Meer weten over ijzersterke relaties? Lees dan The Relationship Handbook van George Pranksy.