Ze heeft nogal stress omdat ze middenin een verhuizing zit maar ook moet studeren voor een tentamen. Ze kan in haar hoofd niet op een rijtje krijgen hoe ze beide kan doen. Want voor studeren heeft ze rust nodig en in haar nieuwe huis is het nog een zooitje. Hoe kan ze toekomen aan geconcentreerd werken als om haar heen met boekenkasten wordt gesjouwd en dozen worden uitgepakt?

Door haar stress ziet ze geen oplossing. En objectief gezien heeft ze gelijk: studeren in chaos is lastig om te doen. Wat ze echter niet ziet op dit moment, is dat ze in een karrespoor zit.

Ze zit in een spoor waar maar een richting is: rechtdoor. Er zijn geen zijwegen want daarvoor is het karrespoor te diep. Met een beetje afstand zou ze kunnen zien dat ze ook op een andere plek kan studeren, ergens waar het rustig is. Bijvoorbeeld bij haar moeder aan de keukentafel of in de universiteitsbibliotheek. Even een paar uur in de boeken duiken om daarna terug te komen in de hectiek van de verhuizing.

Volgens mij zitten we allemaal soms in een karrespoor waar we geen oplossing zien en de situatie waarin we zitten onvermijdelijk en heel moeilijk lijkt. Ik ervaar zelf steeds meer dat – zodra ik me gestrest voel – ik waarschijnlijk in zo’n karrespoor zit. Stress wordt bij mij eigenlijk altijd veroorzaakt als ik me klem voel zitten. Het gevoel heb dat er iets moet wat onmogelijk, onhaalbaar of onbereikbaar lijkt. Op z’n minst binnen de tijd die ik daarvoor gesteld heb. Zodra ik stress ervaar, is er een situatie waarin ik me klem denk. Waarin ik vanuit mijn karrespoor niet kan zien dat er andere mogelijkheden zijn of dat de situatie die ik als absoluut noodzakelijk zie, eigenlijk niet zo noodzakelijk is.

Vaak vraagt het een gedachtesprong om uit het karrespoor te kunnen komen. De rand van het karrespoor is immers net te hoog om er soepeltjes uit te rijden. Gelukkig geeft elk moment een kans op een nieuwe gedachte. En een andere gedachte is alles wat er nodig is voor een gedachtesprong uit het spoor.

Naast het karrenspoor bevindt zich de rust, de ruimte en de vrijheid voor nieuwe oplossingen. Naast het karrenspoor zijn problemen geen problemen en uitzichtloze situaties ineens niet meer zo beklemmend als je eerst dacht.