Is het je wel eens opgevallen dat op die – waarschijnlijk zeldzame – momenten dat je even HELEMAAL nergens aan denkt, je helemaal oké bent? Als je gedachten kabbelen en nergens speciaal over gaan, zijn er geen problemen.

Pas als je iets – wat dan ook – in je bewustzijn hebt, bestaat het. Tot die tijd is het niks.

Realiseer je je wat dat betekent?!

Terugkijkend op de afgelopen vier jaar kan ik zien dat ik me een hele tijd heb verzet tegen dat inzicht. Het inzicht dat problemen er niet zijn als ik er niet aan denk.

Ik heb enorm mijn best gedaan om aan mezelf te bewijzen dat problemen ECHT zijn. Dat het bijvoorbeeld écht een probleem is dat… wat was het ook alweer dat ik een probleem vond?

Op dit moment kan ik niet eens een probleem verzinnen. Mijn ‘state of mind’ is hier en nu, zodat mijn gedachten slechts een beetje kabbelen.

Er gaan wel dingen door mijn hoofd, maar er blijft weinig hangen en er is niks waar ik actief over nadenk.

“Grazende gedachten” noemt George Pransky dat. Het is een state of mind die voor mij heel nieuw is en waar ik heel gelukkig van word.

Vroeger had ik  alleen maar “razende gedachten”. Met 1000 km per uur kwam gedachte na gedachte in me op en elk van die gedachten was zó belangrijk dat ik er extra over na ging denken.

Zo’n voorbij razende gedachte greep ik dan vast en begon er actief over na te denken, wat juist de problemen creëerde. De gedachte “goh, er is deze maand nog niet zoveel omzet binnen gekomen” werd al snel: “Shit, straks is mijn buffer op!” En daarna: “dat gaat mis!” Waarna er nog maar één mogelijkheid over was: vanuit problematisch paniekdenken een oplossing zoeken.

Doordat mijn gedachten tegenwoordig vaker grazen dan razen, ervaar ik veel minder problemen. Na “goh, er is deze maand nog niet zoveel omzet binnen gekomen” volgt nu meestal iets willekeurigs als “lekker zonnetje” en daarna bijvoorbeeld “oh, de slingers hangen er nog terwijl zijn verjaardag 12 dagen geleden was”.

En grappig genoeg is er tussen al die grazende gedachten soms een heel nieuw idee dat voor omzet zorgt. Een nieuw idee waar vroeger tussen alle razende gedachten geen ruimte voor was. En wat nu, terwijl ik niet eens bewust een oplossing zoek voor wat vroeger als een geldprobleem voelde, een gave en inspirerende mogelijkheid is om leuke dingen te doen.

Ik ben om: ik graas in plaats van dat ik raas. Doe je mee?