We hebben allemaal ons eigen idee over wat ons gelukkig zal maken. Voor de één is dat het realiseren van een waardevolle liefdesrelatie, voor de ander het hebben van dat grote huis en voor de abonnees van het tijdschrift hierboven is het geluk binnen handbereik tijdens het afschieten van dieren op hun favoriete jachtveld.

Waar we ons geluk vandaan hopen te halen, is voor ieder van ons anders. Wat overeenkomt, is dat we de bron buiten onszelf zoeken. Het is de prachtige vakantie, het lekkere koekje, de goeie seks of de nieuwe opdracht waarvan we verwachten dat die voor een goed gevoel gaat zorgen.

Herken je dat?

En is ’t je wel eens opgevallen hoe kortdurend zo’n geluksgevoel dan is? Ik herinner me nog het moment waarop ik een award won (“Onderneemster van het jaar”), met mijn nieuwe liefde aan mijn zijde en meer geld op de bank dan ik ooit verwachtte te hebben. Het was leuk, het was een gave avond, maar de dag erna was alles nog hetzelfde.

Het geld, de erkenning of wat het ook is dat van buiten moet komen om ons gelukkig te maken: het is in een oogwenk voorbij. Sneller dan het licht ben je toe aan je volgende “geluks-fix” en heb je een nieuwe impuls van buiten nodig om dat lekkere gevoel op te roepen.

Gelukkig berust de richting waarin we ons geluk zoeken op een misverstand en kun je stoppen met zoeken naar je volgende shot geluk. Het is “daarbuiten” namelijk helemaal niet te vinden. Nooit. Soms lijkt het erop maar in die gevallen is er altijd iets anders aan de hand.

Geluk zit in je, altijd en overal, en het enige dat je erbij weghoudt zijn je eigen gedachten. Gedachten aan vroeger of gedachten over wat er nog moet komen. Gedachten van angst of onveiligheid die je somber maken.

Zodra je hoofd rustiger wordt en je het hier en nu kunt ervaren, ben je gelukkig. Dat verklaart waarom je gelukkig lijkt te worden van goeie seks, een wandeling over het strand, een lekkere kop thee of een mooie meditatie: het zorgt er (soms héél even) voor dat je gedachtentrein tot stilstand komt. Het maakt dat je even helemaal “bent”, zonder verleden en zonder toekomst.

Wanneer je kunt zien dat je altijd gelukkig bent zodra je alleen maar “bent”, valt er een heleboel nodeloos streven en strijden weg. En kun je veel meer genieten van het leven, ongeacht de hoeveelheid geld, de staat van je huwelijk of het aantal jachtvelden dat je bezoekt.