Regelmatig hebben we als mensen een gevoel of een emotie waar we vanaf willen. Liefst een beetje snel, maar als dat onmogelijk (b)lijkt, accepteren we een proces van maanden of jaren om ons beter te gaan voelen. We gaan naar een coach of gaan lang in therapie in de hoop dat het helpt. We praten er eindeloos over met familie en vrienden. Of proberen het alleen te “verwerken”.

Negatieve emoties lijken eng, angstig en onprettig en “moeten” bestreden worden om ze te laten verdwijnen. Dus analyseren we waar het gevoel vandaan komt of wat de oorzaak is van ons onprettige gevoel.

Er is altijd wel iets of iemand aan te wijzen als schuldige voor je rotgevoel. Dat “iets” moet dan verwerkt worden of de “iemand” moet veranderen. Wat – zoals gezegd – kan leiden tot lange verwerkingsprocessen of nog langere periodes van je rot voelen.

In praktijk blijkt er een betere optie die de meesten van ons nooit als oplossing aangereikt hebben gekregen. Die oplossing hebben niet gekregen  omdat in onze cultuur de overtuiging is ontstaan dat dat harde werken aan je negatieve gevoel nodig is.

Die betere optie is dit: herken dat jij je eigen realiteit schept via je gedachten. Niks meer en niks minder. “Ik voel me slecht omdat mijn ex me rot behandelde en ik daardoor beschadigd ben”, wordt dan: “Ik voel me slecht omdat ik gedachten heb over mijn ex en mijzelf”.

En die gedachten, daar hoef je niks mee. Die blijven en hebben effect op je stemming zolang je ze denkt. Maar ze zullen altijd – ALTIJD – verdwijnen als jij je aandacht er niet op richt. Waardoor elke (negatieve) emotie en elk (negatief) gevoel altijd automatisch zal komen en gaan. Als eb en vloed. Met de zekerheid dat als het een keer springvloed is, het eb automatisch zijn intrede doet. Daar hoef je geen schuldige voor aan te wijzen, daar hoef je niet voor in therapie. Dat gaat van nature. Het enige dat jij hoeft te doen is de natuur zijn gang te laten gaan 😉