Soms heb ik van die dagen dat ik me een totale fraudeur voel. Op dat soort dagen heb ik het gevoel dat ik een ondernemer van niks ben, dat alles (of minimaal bijna alles) mis gaat en ik vast in de bijstand eindig.

Ken je dat?

Op die dagen heb ik er totaal geen vertrouwen in dat het leven goed en leuk is. Op die dagen lees ik mijn eigen blogs en denk ik: ”ik wou dat het zo eenvoudig was!”

Als ik in zo’n lage gemoedstoestand ben, wil ik het liefste een baan zoeken. (Alhoewel dat in zo’n bui ook onmogelijk lijkt, want “ik ben al bijna 50 en wie zit er op een mislukte ondernemer te wachten?!”). Omdat er geen oplossing lijkt voor de klem waarin ik zit.

Op zulke donkere momenten heb ik één redding: ergens ver weg in mijn mistige hoofd weet ik dat ik dit alleen maar gedachten zijn. Gedachten die ik absoluut niet serieus moet nemen. Want gisteren nog… toen was het leven goed. Was ik in flow, enthousiast over mijn bedrijf en blij met het enorme aantal inschrijvingen voor het event dat binnenkort plaatsvindt. Had ik briljante plannen die bijna dezelfde dag al waren geïmplementeerd.

Doordat ik zie hoe mensen op fundamenteel level werken, weet ik me op die donkere momenten in te houden. Kan ik wachten tot de gedachtenstorm is overgewaaid en hoef ik niets met mijn ellendige gevoel. Het voorkomt bovendien dat ik blijf hangen in de twijfelgedachten en in een impasse raak. Iets wat mij in het verleden wél steeds gebeurde omdat ik het idee had dat het klopte, wat ik dacht.

De inzichten die ik de laatste twee jaar heb gekregen in de werking van onze psyche maken voor mij een verschil tussen dag en nacht in hoe ik omga met de dips. Dips die ik zelf veroorzaak, maar die op die momenten zo écht lijken, dat ik denk dat het aan mijn klanten ligt. Of aan mijn eigen onkunde of aan de economie of…

Ik zie hoe mijn functioneren volledig wordt bepaald door mijn state of mind én ik weet welke principes mijn sombere bui bepalen.

Daardoor is het heel veel makkelijker om terug te veren en zijn de dips superkort. De moraal van dit verhaal: als je écht kunt zien hoe je state of mind je werk beïnvloedt én als je weet wat je state of mind veroorzaakt is ondernemen een stuk makkelijker!