Ken je het boek van Eckhart Tolle over de kracht van het nu? Eerlijk gezegd heb ik daar lang niks mee gekund, met “het NU”.

Voor mij was dat altijd nogal vreemd, alsof er iets anders zou kunnen zijn dan NU. “Natuurlijk ben ik altijd in het hier en nu, ik denk hooguit na over iets dat niet hier is”, was mijn idee.

Tot ik op een gegeven moment ging zien dat ik, door na te denken over de toekomst, het verleden of het boodschappenlijstje voor dit weekend, lichamelijk wel hier was, maar niet geestelijk. (Tja, ik ben blijkbaar een beetje een langzame als het gaat om uit mijn hoofd te komen). Wat ook betekende dat ik beter ging herkennen dat ik veel meer kon genieten als ik mijn aandacht in het huidige moment kon houden.

Dat was fijn, maar het had in mijn ogen één groot nadeel: hoe kun je succesvol en gelukkig zijn als je niet bezig bent met de toekomst? Als je zó in het nu leeft, dat je je geen zorgen maakt over volgend jaar of plannen maakt voor een veilige toekomst, hoe (HOE?!) komt het dan ooit goed met je?

Doelen stellen, nadenken over de toekomst, bewust dingen wáár maken, leek voor mij lange tijd de weg naar succes. En dat werkte uitstekend. Ik verdiende goed, was in de ogen van anderen succesvol en had een leuke glazen businessaward in de vensterbank staan.

Die manier van werken had echter een nadeel, of twee, eigenlijk. Altijd was er dat gevoel van onrust dat er meer nodig was om te blijven groeien (zowel persoonlijk als financieel). Met daarnaast het feit dat ik ongemerkt dus eigenlijk zelden in dat fijne ‘nu’ was.

Langzaam ben ik gaan zien dat het stellen van doelen in de ‘oude’ vorm, met de kracht en de drive die er altijd achter zat, onvoldoende werkte. En dat er een manier is om NU en toekomst met elkaar te verbinden.

Er blijkt een manier om nog steeds ruim voldoende te verdienen, nog steeds succesvol te zijn, terwijl ik in het NU leef. De oplossing blijkt voor mij vijfledig:

  1. Weten dat ik de toekomst niet kan voorspellen, maar dat het linksom of rechtsom altijd goed komt. Waardoor mijn doelen minder relevant zijn omdat ik herken dat er altijd meerdere wegen naar Rome zullen zijn. Ik zie ze alleen nu niet allemaal.
  1. Vertrouwen dat ik altijd in beweging kom, omdat de menselijke behoefte aan groei in me zit. Alleen kan het best zo zijn dat mijn lijf nu even om rust vraagt waardoor ik deze week minder werk dan ik van te voren had bedacht.
  1. Zien dat ik de snelheid van het leven niet kan beïnvloeden. De dingen gebeuren op hun eigen tijd. Pushen en stressen om iets sneller te laten plaatsvinden, leverde misschien een week eerder iets op, maar dat weegt nooit op tegen de onrust die ik ermee veroorzaakte.
  1. Vanuit rust, vanuit NU, voel ik haarfijn aan wat vandaag het juiste voor me is om te doen. Waardoor ik altijd bezig ben met wat me in het moment inspireert. En inspirerende dingen lijken altijd veel makkelijker en sneller te gaan dan oninspirerende dingen. Ik kan vertrouwen op mijn wijsheid in het moment.
  1. Het streven naar veiligheid en succes is gebaseerd op onzekere gedachten. Angst voor de toekomst, onzekerheid over ‘genoeg’ zijn en genoeg hebben, het is allemaal een gedachte die er heel echt en angstaanjagend uitziet. Pas als/sinds ik zie dat elke gedachte altijd alleen maar een gedachte is, kan ik loslaten en doen wat nu, vandaag, in dit moment relevant voor me is.

Met als gevolg dat ik minder lijk te doen maar meer zichtbare resultaten boek. Ik heb ook heel weinig stress, maar verdien toch uitstekend. Ik ben idioot vaak ‘in het nu’ en ontwikkel ondertussen gave dingen.

Dat is in mijn ogen de kracht van het nu die voor succes zorgt. Als je durft ;-).