Ooit gemerkt dat je de ene dag dingen in een flow doet waar je op een andere dag de fut niet voor hebt? Er zijn van die momenten waarop je briljante en creatieve ingevingen hebt die je onmiddellijk uitvoert. En er zijn van die dagen waarop je niet eens je sleutels kunt vinden die voor je op tafel liggen.

Gelukkig is dat niet iets om je zorgen over te maken – we kennen dat soort situaties allemaal. Maar als je een beetje op mij lijkt, zou je het wél fijn vinden om meer van die flow-momenten te hebben en minder van die “bluh”-tijden.

Hoe je omgaat met “bluh”-tijden bepaalt in mijn ogen hoe lang en hoe vaak je ze ervaart. Want hoe meer je baalt van je minder goede state of mind, des te langer lijkt hij te duren. Of, sterker nog, des te langer duurt hij.

Door na te denken over dat je nu verdorie wéér die sleutels kwijt bent of je af te vragen waarom je nog steeds niet die belangrijke taak hebt aangepakt, wakker je een gedachtenstorm aan. Je gaat meer nadenken, ziet nieuwe beren op de weg en in plaats van flow, ontstaat er een blokkade. Een blokkade die op dat moment “bewijst” dat er inderdaad iets mis met je is. En voor je het weet, zit je in een spiraal van negatieve gedachten en komt er weinig tot niets meer uit je handen.

Ik zie bij veel mensen dat ze neigen te denken dat zo’n minder positieve staat van zijn blijvend is. Of minstens een tijdje aanhoudt. Dingen als “ik ben in een periode waarin ik het even helemaal niet zie zitten” of “ik ben mijn flow kwijt” is wat ik dan vaak hoor zeggen. Waardoor mensen met zulke gedachten, dag na dag, het gevoel hebben te moeten leven met een gebrek aan inspiratie.

Terwijl je in werkelijkheid beschikt over een geweldige reset-knop: slaap! Niet voor niets hoor je dat terug in oude wijsheden als “er een nachtje over slapen”. Vrijwel altijd word je wakker met een andere gedachte dan waarmee je ging slapen.

Gedachtenstormen gaan liggen in de nacht, waardoor elke ochtend er één is van nieuwe kansen en mogelijkheden. Het enige dat jij hoeft te doen, is erop vertrouwen dat alles er morgen anders uitziet. En mocht dat een keertje, bij uitzondering, niet zo zijn, weet dan dat je de komende nacht opnieuw de reset-knop activeert – volautomatisch :-)!