Gisteren werd ik boos over iets dat mij werd verteld. Eerlijk gezegd weet ik niet eens precies meer waar het over ging. Dat toont wel hoe onbelangrijk het was ;-). Terwijl ik me er een dag geleden nog zo over opwond.

Ik kreeg te horen dat iemand iets over me had gezegd waar ik het niet mee eens was. En voor ik het wist, ging ik in op de details. Verdedigde ik me terwijl de persoon die de opmerking oorspronkelijke maakte, het niet eens kon horen omdat hij er niet bij was.

In dat moment nam ik dat wat over me was gezegd, totaal serieus en vooral heel persoonlijk op. Alsof de gemaakte opmerking echt en realistisch was. En alsof dat wat er gezegd was, nog steeds aanwezig was.

Het dingen persoonlijk nemen, overkomt ons allemaal veel vaker dan we denken. Let maar eens op hoe vaak je mensen opmerkingen hoort maken: “Dat moet mij weer overkomen, file op zaterdag!” Of: “Wij treffen ook nooit mooi weer!”. Alsof er sprake is van een persoonlijke straf door iets dat in werkelijkheid niet op jou is gericht, maar totaal willekeurig is.

We schijnen een paar dingen te vergeten:

  1. Er is veel meer en vaker willekeur, dan dat er iets is wat op jou persoonlijk is gericht. Je beleeft het misschien als persoonlijk maar dat is het niet.
  2. Wat andere mensen zeggen, denken of doen, is evenmin persoonlijk. Ook hier kan het wel zo voelen, maar het is altijd slechts een gedachte van een ander mens in dit moment. Een volgend moment denkt of doet hij weer anders.
  3. Het voelt persoonlijk omdat jij, met jouw gedachten en bewustzijn, het persoonlijk maakt: dat is het niet.

We kunnen allemaal altijd alléén onze eigen gedachten ervaren. Waardoor we allemaal in onze eigen realiteit leven. We scheppen met ons denken ons eigen kleine universum waarin wij het middelpunt zijn.

Zo werkt het systeem en dat is prima. Als je echter weet dat het zo werkt, dan kun je op veel momenten dat je je iets persoonlijk aantrekt, net even iets meer afstand nemen. Je realiseren dat je alleen het centrum van jouw universum bent. En dat die ander in zijn eigen universum zit. Scheelt boosheid en stress. En dat is fijn 🙂