We zijn natuurlijk allemaal zelfstandige volwassenen die de boel goed onder controle hebben en geen angst kennen. Toch? Angst is meer iets voor kinderen of mensen met een lichte psychische afwijking. Dat zijn we geneigd te denken.

Dus… als iemand wél bang is voor sommige dingen, dan hebben we en sticker voor hem of haar klaarliggen. “Perfectionisme”, “faalangst”, “pleinvrees”, “licht autisme, “angststoornis”, “agorafobie”,  “gegeneraliseerde angststoornis”,  “sprekersangst”, enz. enz. De lijst is eindeloos.

Al die stickers gaan voorbij aan het feit dat elke vorm van angst voortkomt uit dezelfde bron: we hebben een gedachte. Vervolgens maken we die heel reëel met ons bewustzijn en hebben we niet door dat we dit doen.

Als je niet weet dat én hoe de Drie Principes (Three Principles) werken, lijkt de angst een realiteit. Dan is dat waar je bang voor bent een heel echt ding waar je mee moet dealen.

Een therapeut die zelf ook niet weet hoe de 3 P’s werken, zal je proberen te helpen bij het veranderen van je denken… maar dat is vaak een hele klus. Nooit meer ergens bang voor zijn al helemaal. Zelfs als je maar een beetje bang bent, is het wegdenken van die angst geen sinecure.

Het is vaak zo moeilijk omdat je op dat moment nu eenmaal gelooft in wat je waarneemt. Gedachten en bewustzijn werken immers zó perfect samen, dat je realiteit supersonisch echt lijkt. En je eventuele angsten dus ook.

Een veel makkelijker manier om niet gehinderd te worden door je angsten, is door je te verdiepen in de werking van de Drie Principes. Door de boeken van Sydney Banks te lezen, door coaching van een Tree Principles Practitioner zoals ik of door mee te doen met een online programma…

Want hoe gek het ook klinkt, wat je denkt is irrelevant voor je welzijn, weten DAT je denkt maakt alle verschil. Zien hoe je wereld, door jouzelf via je gedachten vorm gegeven, echt in elkaar steekt, zorgt ervoor dat je angsten hun grip op je verliezen.

Kijk deze video met Mara Gleason over anxiety als je meer wilt weten over angst vanuit 3P-perspectief.