Sinds ik weer aan het daten ben, spreek ik veel vrijgezellen van mijn leeftijd die op zoek zijn. Op zoek naar gezelschap, liefde, een maatje, een partner, een relatie of geborgenheid. Of al het bovengenoemde tegelijkertijd. Wat er ook gezocht wordt, het lijkt lastig te vinden.

Iedereen vindt zichzelf een toffe peer of een leuke vrouw. En ik geloof dat dat waar is.

Maar toch vinden al die toffe peren en leuke vrouwen elkaar niet.

Ik meen te zien dat dit door angst komt. Angst om afgewezen te worden (nu meteen of over een tijdje), angst om weer  “dezelfde  fout” te maken, angst om vrijheid of gezicht te verliezen… De lijst lijkt eindeloos en komt steeds op hetzelfde neer: de angst regeert het dating-circuit.

Maar wat kan er nou écht fout gaan?

Je kunt afgewezen worden. En als dat gebeurt, doet het even pijn. Misschien zelfs heel erg pijn, omdat het inhaakt op negatieve gedachten die je toch al over jezelf had (“ik ben niet goed genoeg”, “ik ben het niet waard”, etc.). Gelukkig zijn die gedachten nooit waar. Ze lijken alleen waar omdat je bewustzijn een prachtige film creëert met emoties en tranen waardoor het er echt uitziet.

Als je afgewezen wordt (ALS… er is immers ook een goede kans dat dat niet gebeurt) dan zit je een tijdje in die onplezierige film. Maar dat is dan ook alles. Want jij bent heel en blijft heel. Altijd. Geen enkele afwijzing kan ooit jouw welzijn, jouw heelheid, beschadigen. Niemand kan dat. Ooit.

Het enige dat kan gebeuren, is dat jij tijdelijk het zicht kwijt bent op die heelheid doordat je heel veel gedachten gelooft die je doen denken dat er iets mis met je is. En dat is er niet. Er is nooit méér aan de hand dan jouw gedachten waar je (meestal tijdelijk – zeker als je jezelf de kans geeft de illusie te doorzien die je zelf creëert) in gelooft.

Dat zien, al is het maar gedeeltelijk, geeft je de vrijheid om niet langer door angst geregeerd te worden. Zodra je ziet dat je angsten slechts voortkomen uit je gedachten, is er niets wat je tegenhoudt om te gáán voor wat je inspireert. Of dat nu een nieuwe relatie, een andere baan of een [ vul in wat voor jou van toepassing is ] is.