Als online marketing expert weet ik als geen ander dat er voor mensen niets aantrekkelijker is dan een paar handige, makkelijk uitziende stappen om te bereiken wat je wilt. Vijf stappen naar een grote mailinglijst, zeven stappen om je huis sneller te verkopen of in drie stappen de partner van je dromen vinden… Het gaat er bij ons in als zoete koek.

Zodra je hulp aangeboden krijgt in de vorm van stappen, voelt het als te doen en bereikbaar. En kun je er makkelijker mee aan de slag dan zonder die stappen.

Blijkbaar geven die stappen ons houvast en een gevoel van controle. “Als ik de stappen zet komt het goed”.

Dat dit berust op een misverstand heeft Dan Gilbert wetenschappelijk vastgesteld. Geluk komt niet van buiten, het zit in je.

En toch kunnen we er vaak niet bij doordat “daarbuiten” zo echt lijkt en ons geluk in de weg lijkt te zitten. De boze baas op je werk, de vervelende klant, dat lastige kind of de zeurende schoonmoeder… Die zijn er écht en ze zeuren écht… Dus hoezo, geluk zit in mezelf?

 Kom op met die drie stappen naar écht geluk, ik wil van dat gezanik af!

OK, prima, doen we!

Stap één naar geluk: Realiseer je dat je altijd (ALTIJD) alleen je eigen gedachten ervaart. Je ervaart niet de ander, maar jouw gedachten over de ander. Niet de situatie, maar jouw gedachten over de situatie.

Stap twee naar geluk: Realiseer je dat elke gedachte in je hoofd neutraal is, zonder kracht, macht of betekenis. En dat het slechts dankzij je bewustzijn is dat die gedachten betekenis krijgen. Betekenis die jij eraan geeft.

Stap drie naar geluk: accepteer hoe de wetmatigheid van het leven in elkaar zit.

Realiseer je dat dit is hoe het werkt en dat je er niets aan kunt en hoeft te doen om dat te veranderen. Net zoals je er op aarde niets tegen kunt doen dat de zwaartekracht ervoor zorgt dat een glas op de grond valt als je hem loslaat, kun je niet voorkomen dat gedachten en bewustzijn jouw ervaring en realiteit vormen.

Het leven heeft zijn ups & downs en je humeur heeft zijn ups & downs. Een fact of life – niks aan te doen. Maar zodra je stap één en twee ziet (écht ziet, niet alleen intellectueel begrijpt) gaan er automatisch dingen veranderen. Ben je vaker intens gelukkig, vaker rustig en tevreden… Omdat het heel moeilijk blijkt om te blijven geloven in stressvolle gedachten als je weet dat je ze zelf verzint :-). Gedachten zijn er nog steeds, het leven brengt nog steeds dingen op je pad, maar je hebt er volautomatisch minder last van!

PS: Waarschuwing: dit is geen recept om je gedachten bewust te veranderen. Daar word je alleen maar moe van. De illusie die je gedachten creëren, doorzien, is het enige dat nodig is om het geluk en welzijn dat van nature in je zit ook daadwerkelijk te ervaren.